Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Csigák, bukták, briósok és más kelt tészták
  2014-11-12 21:43:46, szerda
 
   
  Csigák, bukták, briósok és más kelt tészták

A kelt tésztát övező, csodálattal tarkított félelem legjobb ellenszere, ha bátran, egy jó recepttel és néhány gondos útmutatással a tarsolyunkban megpróbálunk magunk készíteni egy kis kenyeret, kalácsot, esetleg valamilyen más péksüteményt.

A péksütemények és a kelt tésztás édességek tárháza igen gazdag. Alapvetően egy jó állagú, rugalmas, leginkább kalácstésztára emlékeztető alapból igen sokféle módon készíthetünk desszertet.




Kis kalács, kugkóf vagy briós is készülhet kelt tésztából

Ha igazán finom tésztát szeretnénk, akkor több tojássárgájával, vajjal és tejszínnel dolgozzunk, s egy kis cukrot is tegyünk a tésztába. A tészta összeállításánál játszhatunk az alapanyagokkal: a liszt egy részét kiválthatjuk darált csonthéjasokkal (dió, mandula, mogyoró) vagy kerülhet bele kakaó. Esetleg valamilyen fűszert is tehetünk bele. Jót tesz az édes kelt tésztának egy csipetnyi szerecsendió, őrölt fahéj, szegfűszeg, vagy - a svéd péksütemények mintájára - egy kis kardamom.





Csigába csavarodott kelt tészta

A kinyújtott tésztát megtölthetjük túrókrémmel, aszalt gyümölcsökkel vagy lekvárral, buktának elkészítve. Megkenhetjük fahéjas, cukros vajjal, megszórhatjuk kakaóval, darált csonthéjasokkal, és hosszú kígyóban feltekerve akár egy vekni formában, akár egy kuglófformába egyengetve megsüthetjük. De a feltekert kígyót vághatjuk vastagabb szeletekre is, amiket aztán egy kivajazott tepsibe ültethetünk. Az így megsütött töltött kelt tésztatekercseket nevezik Ferdinánd-tekercsnek vagy darázsfészeknek, de csigának is.

Ha nem töltjük a tésztát, akkor formázhatjuk, ültethetünk rá búbot, elkeresztelve briósnak, vagy készíthetünk belőle zsemlécskéket, külsejét cukormázzal bevonva, vagy gyúrhatunk a tésztába mazsolát, más aszalt gyümölcsöt, de díszíthetjük ezekkel a finom péksütemény külsejét is.


http://mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/120000/120769_csiga01.jpg
Nagy kedvenc a kelt csiga: készülhet fahéjas, mákos, kakaós, diós változatban is

Cukormáz helyett a még sütésre váró tésztát megkenhetjük tojássárgájával vagy egész, elhabart tojással, de a kalácsokat, édes péksüteményeket érdemes tejszínnel lekenni, egészen mélybarna színűre fognak tőle sülni. A tekert, töltött péksüteményeket sütés közben jó többször meglocsolni tejszínnel. Ennek a műveletnek vannak feltételei: csak akkor szabad a tésztára rányitni a sütőt, amikor a sütőajtón át már látjuk, hogy a tészta kezd megszínesedni, ergo elérte a legnagyobb méretét, már nem kel, így nem is fog összeesni, ha beengedjük a sűtőbe a hidegebb levegőt.





Tojás helyett tejszínnel is lekenhetjük a kalácsokat

A farsangi szezonban is töltetlen és töltött kelt tészták széles tárházával találkozhatunk, a januártól február közepéig tartó fánkszezonnak köszönhetően. A fánktésztáknak is rengeteg variánsa létezik, a töltetlen szalagos fánktól, a magába forduló csörögén keresztül. Az olajban sütött sütemények esetében is általában több tojássárgája szerepel az alaptésztában, és még egy kis alkohol is, ami abban segít, hogy a tészta ne szívjon fel túl sok olajat, amíg szép aranyszínűre sül.

Almás koszorú

Hozzávalók:
45 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
4,5 dkg barna cukor
10 dkg vaj
2 dl langyos tej
csipet só
3 közepes alma
fahéj
1 kis marék szárított vörös áfonya

Elkészítés: A lisztet átszitálom, majd az üstbe öntöm, hozzáadom az elmorzsolt élesztőt, egy csipet sót, a darabokra vágott vajat, a cukrot, végül nyakon öntöm a langyos tejjel, és a gépre bízom a többit.
A kész tésztát ujjnyi vastag téglalappá nyújtom. Két-három almát kis lukú reszelőn lereszelek, majd egy szűrőben alaposan lecsöpögtetem, és a tésztára kenem a pépet. Fahéjjal meghintem, majd durvára vágott áfonyával is megszórom, és szorosan, de a tészta levegősségére vigyázva feltekerem.
Koszorú formában sütőpapíros tepsire fektetem, mélyen beirdalom úgy, hogy nagyjából 10 tisztes csiga legyen belőle. Eligazgatom a sütőpapíron, majd megkenem elhabart tojással és megszórom egy kevés barna cukorral. 175 fokon szép színesre sütöm.





Kelnek a finom péksütemények

Kakaós csiga

Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
2 tojássárgája
5 dkg élesztő
4 dkg vaj
4 dkg cukor
2,5 dl langyos tej
csipet só
A töltelékhez:
14 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg vaj
3 evőkanál holland kakaó

Elkészítés: A tésztát megdagasztottam (kivételesen kézzel, mert a gép a kenyéren dolgozott), langymeleg helyre tettem. Mikor megkelt, átgyúrtam, kinyújtottam jó vékonyra, és megkentem a kakaós vajjal. Jó szorosan feltekertem, majd 4 centis karikákra vágtam. Előmelegített sütőben szép pirosra sütöttem valamennyit.





Ha közel rakjuk egymáshoz a csigákat, felfelé fognak nőni :)

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: összeállításánál, tojássárgájával, péksüteményeket, csonthéjasokkal, darázsfészeknek, megdagasztottam, találkozhatunk, kalácstésztára, fánktésztáknak, alapanyagokkal, előmelegített, levegősségére, lecsöpögtetem, péksütemények, tarsolyunkban, alaptésztában, megtölthetjük, gyümölcsökkel, kuglófformába, megszórhatjuk, elkeresztelve, zsemlécskéket, megszínesedni, fánkszezonnak, megkenhetjük, díszíthetjük, tojássárgája, aranyszínűre, készíthetünk, formázhatjuk, megpróbálunk, megsüthetjük, kinyújtottam, köszönhetően, útmutatással, szerecsendió, kelt tésztát, tarsolyunkban megpróbálunk, kelt tésztás, tészta összeállításánál, részét kiválthatjuk, édes kelt, csipetnyi szerecsendió, svéd péksütemények, kinyújtott tésztát, vekni formában, kuglófformába egyengetve, feltekert kígyót, kivajazott tepsibe, tésztába mazsolát, finom péksütemény, kelt csiga,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Gizike bar...  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Naplemente  Aki szeret, annak senki sem id...  Bizonyos kulturális szint nélk...  György napra  Facebookon kaptam  György napra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Ázzal aki csak szép  Aki szeret, annak senki sem id...  Környezetvédelem  Irgalom és ítélet  Jó éjszakát  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Messziről jött ember  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Emberként automatikusan értéke...  Április 22. a Föld napja,  A Gömb  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Volt egy...  György napra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  A Mester kezének érintése  A Mester kezének érintése  Bella István: Zsoltár  Szent György nap  Zilahy Lajos gondolata  A hét szűk esztendő  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Bella István: Zsoltár  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Egyszerűen  Szent György napi hiedelmek, s...  A világnak égető szüksége van ... 
Bejegyzés Címkék
kelt tésztát, tarsolyunkban megpróbálunk, kelt tésztás, tészta összeállításánál, részét kiválthatjuk, édes kelt, csipetnyi szerecsendió, svéd péksütemények, kinyújtott tésztát, vekni formában, kuglófformába egyengetve, feltekert kígyót, kivajazott tepsibe, tésztába mazsolát, finom péksütemény, kelt csiga, műveletnek vannak, tésztára rányitni, tészta kezd, legnagyobb méretét, hidegebb levegőt, farsangi szezonban, januártól február, töltetlen szalagos, magába forduló, olajban sütött, lisztet átszitálom, üstbe öntöm, elmorzsolt élesztőt, darabokra vágott, langyos tejjel, gépre bízom, kész tésztát, szűrőben alaposan, tésztára kenem, tészta levegősségére, kevés barna, finom péksütemények, tésztát megdagasztottam, kenyéren dolgozott, kakaós vajjal, összeállításánál, tojássárgájával, péksüteményeket, csonthéjasokkal, darázsfészeknek, megdagasztottam, találkozhatunk, kalácstésztára, fánktésztáknak, alapanyagokkal, előmelegített, levegősségére, lecsöpögtetem, péksütemények, tarsolyunkban, alaptésztában, megtölthetjük, gyümölcsökkel, kuglófformába, megszórhatjuk, elkeresztelve, zsemlécskéket, megszínesedni, fánkszezonnak, megkenhetjük, díszíthetjük, tojássárgája, aranyszínűre, készíthetünk, formázhatjuk, megpróbálunk, megsüthetjük, kinyújtottam, köszönhetően, útmutatással, szerecsendió, kiválthatjuk, péksüteményt, eligazgatom, játszhatunk, kivételesen, lekenhetjük, sütőpapíron, csodálattal, mindmegette, túrókrémmel, csavarodott, töltelékhez, ültethetünk, változatban, feltekertem, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3214
  • e Hét: 18086
  • e Hónap: 31991
  • e Év: 161698
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.